Jedzenie ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie wystarczy raz w tygodniu zjeść jabłko lub banana, by zapewnić organizmowi dostęp do wszystkich niezbędnych mu witamin i minerałów. O ile coraz więcej mówimy się o tym, jak odżywianie działa na ogólną kondycję, o tyle jego wpływ na pracę mózgu wciąż jest niedoceniony. Tymczasem okazuje się, że to, co jemy, może znacząco wpłynąć na to, jak sprawnie myślimy, jak kreatywni jesteśmy i jak radzimy sobie ze stresem. Jak wygląda idealna dieta dla mózgu? Co jeść, by wspierać pamięć? Jak się odżywiać, by świetnie radzić sobie w pracy umysłowej? Podpowiadamy!

Dieta na pamięć i koncentrację – najważniejsze fakty

Znaczenie jedzenia dla pracy mózgu jest nieocenione. Dziesiątki badań dowiodły już, że to, co jemy, ma niebagatelny wpływ na to, jak sprawnie przeprowadzamy procesy myślowe. Wiele osób zastanawia się, co jeść na lepszą pamięć lub jak jadłospisem poprawić koncentrację czy odporność na stres. Uwaga – to możliwe.

Zadaniem pokarmu jest uruchomienie mechanizmów niezbędnych do pracy mózgu. Dobrze skonstruowany jadłospis stymuluje produkcję hormonów i neuroprzekaźników odgrywających zasadniczą rolę w procesach uczenia się, przypominania i zapamiętywania. Bez nich myślenie jako takie byłoby niemożliwe.

Co ciekawe, stosunkowo niewielki mózg zużywa bardzo dużo energii dostarczanej do organizmu. Mówi się nawet o 25%! Jak widać, żeby dobrze go odżywiać, trzeba wiedzieć, co kłaść na talerz. Ale liczy się nie tylko skład posiłków. Ogromne znaczenie ma też regularność. Niedożywiony organ nie będzie sprawnie pracować, co odbije się bez wątpienia na naszej pracy.

Odżywianie mózgu – na co stawiać?

Z roku na rok mówi się o nich coraz więcej. Antyoksydanty, zwane też przeciwutleniaczami, są odpowiedzialne za neutralizowanie szkodliwego dla organizmu działania wolnych rodników. Usuwają je z organizmu, dbając o to, by nie uszkadzały komórek. W diecie dla mózgu ma to niebagatelne znaczenie.

Wolne rodniki powstają w organizmie w ramach procesów metabolicznych. Ale nie tylko. Pojawiają się również pod wpływem szkodliwych nawyków – palenia papierosów, niezdrowej diety, nadmiernej ekspozycji na słońce czy przyjmowania niektórych leków. Na ich multiplikację wpływa też zanieczyszczone środowisko – pełne smogu powietrze, którym oddychamy. W nadmiarze mają fatalny wpływ na organizm – uszkadzają komórki, prowadząc do ich przedwczesnego starzenia się. W efekcie mogą zwiększać ryzyko wielu poważnych chorób. Kluczem do sukcesu jest więc sprawne zneutralizowanie ich negatywnego wpływu na organizm.

Do tego właśnie służą antyoksydanty. Zajmują się one walką z wolnymi rodnikami, wpływając pozytywnie na nasze zdrowie. Ich obecność w diecie skutkuje lepszym samopoczuciem i kondycją. Odżywianie mózgu należy więc zacząć od wdrożenia do codziennej diety produktów bogatych w przeciwutleniacze. Do codziennego jadłospisu należy włączyć:

  • Więcej ziół i przypraw
  • Zieloną herbatę
  • Rośliny strączkowe
  • Warzywa i owoce (szczególnie jagody, jeżyny, aronię, porzeczki, buraki, czerwoną kapustę)
  • Oleje roślinne

W diecie dla mózgu nie może zabraknąć produktów bogatych w magnez – nasion, otrębów, ciemnej czekolady, warzyw liściastych i strączkowych, bananów. Pierwiastek ten jest niezbędny do zachowania zdrowia – łagodzi nerwy, pozwala lepiej radzić sobie ze stresem. Przy niedoborze magnezu charakterystycznymi objawami są drżenia mięśni, nerwowość, problemy z koncentracją i drażliwość. Działanie antyoksydacyjne wykazują także witaminy A, C i E. Żeby je uzupełnić, należy dodać do jedzenia owoce cytrusowe, marchewki, paprykę, roślinne oleje.

Oczywiście nie możemy też zapominać o wodzie. Dieta na pamięć i koncentrację to taka, która zabezpiecza przed odwodnieniem. Organizm, któremu brakuje wody, nie ma siły do sprawnego funkcjonowania – na tym cierpią również funkcje myślowe, umiejętność zapamiętywania i skupiania się.

Dieta dla mózgu. Jadłospis

W dobrze skonstruowanym jadłospisie diety dla mózgu nie może zabraknąć bogatych w witaminy i minerały produktów. Dbajmy o to, by każdy posiłek dostarczał organizmowi antyoksydantów, magnezu, cynku i innych niezbędnych dla zdrowia elementów.

Dzień zaczynajmy od odżywczego śniadania – najważniejszego posiłku. Na talerzu mogą się znaleźć:

  • Pieczywo pełnoziarniste
  • Płatki owsiane
  • Muesli
  • Sałata, pomidory, rzodkiewka
  • Nasiona chia
  • Twarożki, sery żółte
  • Bakalie

Obiad musi być skonstruowany tak, by uzupełnić naszą energię. Powinny się tu znaleźć zarówno węglowodany, jak i białka oraz tłuszcze. Chude mięso w ziołach przygotowane w piekarniku, brązowy ryż lub kasza gryczana, sałata z warzyw lub kiszona kapusta – wszystkie te składniki sprawdzą się idealnie.

Nie zapominajmy o tym, by jeść często, stosunkowo niewielkimi porcjami i regularnie się nawadniać. Kluczem do sukcesu jest sumienność w podejściu do diety. Dla mózgu, serca i innych narządów będzie ona wtedy solidnym, przemyślanym wsparciem.