Witaminy rozpuszczalne w wodzie to grupa niezwykle ważnych dla zdrowia związków. Wspierają one prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, skóry, przewodu pokarmowego i wielu innych narządów. Ich niedobór może dawać wiele uciążliwych objawów, dlatego warto wiedzieć, w jakich produktach jest ich najwięcej. Które witaminy są rozpuszczalne w wodzie? Jakie są ich funkcje i gdzie ich szukać? Wyjaśniamy!

Czym są witaminy rozpuszczalne w wodzie?

Witaminy rozpuszczalne w wodzie to wspólna nazwa na grupy witamin, które ze względu na swoją budowę chemiczną nie rozpuszczają się w tłuszczach. Ta ich właściwość sprawia, że nie są one magazynowane w organizmie (np. w tkance tłuszczowej), a po zużyciu są szybko wydalane przez nerki.

Tak samo, jak wszystkie inne witaminy, muszą być one dostarczane każdego dnia wraz z pożywieniem -– organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć.

Jakie witaminy rozpuszczają się w wodzie?

W wodzie rozpuszczają się wszystkie witaminy z grupy B oraz witamina C. Pełnią one wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. uczestniczą w reakcjach metabolicznych w komórkach i dbają o prawidłowe funkcjonowanie wielu układów i narządów. 

Jakie witaminy rozpuszczają się w wodzie?  

  • witamina C;
  • witamina B1 (tiamina);
  • witamina B2 (ryboflawina);
  • witamina B3 (niacyna);
  • witamina B5 (kwas pantotenowy);
  • witamina B6 (pirydoksyna);
  • witamina B7 (biotyna);
  • witamina B9 (kwas foliowy);
  • witamina B12 (kobalamina).

1. Witamina C 

Witamina C wśród wszystkich witamin rozpuszczalnych w wodzie wyróżnia się swoimi właściwościami antyoksydacyjnymi. Usuwa nadmiar wolnych rodników z organizmu, chroniąc komórki przed ich uszkodzeniem. 

Ponadto wspiera prawidłowe funkcjonowanie komórek układu odpornościowego oraz uczestniczy w syntezie kolagenu – białka niezbędnego do prawidłowego przebiegu gojenia się ran. 

Witamina C przyjmowana wraz z żelazem wzmaga wchłanianie tego pierwiastka w jelicie. Z tego względu jej źródła warto łączyć z produktami bogatymi w żelazo, jak np. mięso, ryby czy jaja. Bogatych w tę witaminę jest mnóstwo warzyw i owoców, przede wszystkim cytrusy, brokuły, papryka, kiwi i pomidory. 

2. Witamina B1 (tiamina)

‌Witamina B1 jest rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B. Jako składnik enzymów uczestniczy w wielu reakcjach metabolicznych, m.in. w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczy w komórkach. Jest niezwykle istotna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu człowieka – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. 

Głównymi źródłami tiaminy są wątróbka, mięso, ryby i produkty pełnoziarniste. 

3. Witamina B2 (ryboflawina)

Ryboflawina to kolejna witamina rozpuszczalna w wodzie, która uczestniczy w przebiegu ważnych procesów w komórkach. Jest ona niezbędna do syntezy koenzymów, które są zużywane w trakcie metabolizmu białek, tłuszczy i węglowodanów. 

Organizm człowieka potrzebuje witaminy B2 do wzrostu i rozwoju. Ponadto wspiera ona prawidłowe funkcjonowanie skóry, układu nerwowego i tarczycy. Największe jej ilości znajdują się w mięsie, rybach, wątróbce, przetworach mlecznych i niektórych warzywach.

4. Witamina B3 (niacyna)

Jakie jeszcze witaminy rozpuszczają się w wodzie? Jest to np. witamina B3, czyli niacyna. Podobnie jak ryboflawina, uczestniczy ona w produkcji koenzymów niezbędnych do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych. 

Ponadto niacyna wspomaga m.in. funkcjonowanie skóry i przewodu pokarmowego. Największe jej ilości znajdują się w mięsie, rybach, ziemniakach i pestkach dyni.

5. Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Witamina B5 to witamina rozpuszczalna w wodzie, która uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczy, węglowodanów, niektórych hormonów i hemoglobiny. 

Ponadto prawidłowe wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego, układu nerwowego i gojenie się ran. Dba również o zdrową skórę, włosy i paznokcie. Bogatymi jej źródłami jest mięso, produkty pełnoziarniste i niektóre warzywa.

6. Witamina B6 (pirydoksyna)

Witamina B6 to ważna witamina, która rozpuszcza się w wodzie. Uczestniczy ona m.in. w produkcji hemu (składnika hemoglobiny transportującego tlen) i neuroprzekaźników w obrębie układu nerwowego. 

Wspiera także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, szpiku kostnego i skóry. Największe jej ilości znajdują się w wątróbce, mięsie, rybach, w niektórych warzywach i owocach.

7. Witamina B7 (biotyna)

Biotyna uczestniczy w wielu reakcjach metabolicznych, m.in. w przemianach białek, tłuszczy, węglowodanów. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Ponadto pomaga utrzymać odpowiednią kondycję skóry, włosów i paznokci. 

Głównymi źródłami witaminy B7 są mięso, ryby, jaja wątróbka, brokuły i szpinak.

8. Witamina B9 (kwas foliowy)

Kwas foliowy jest niezwykle ważną witaminą rozpuszczalną w wodzie. Uczestniczy w produkcji DNA oraz wspomaga prawidłowy przebieg podziałów komórkowych. Witamina B9 jest również niezbędna do właściwego rozwoju układu nerwowego płodu. 

Ponadto kwas foliowy wspiera funkcjonowanie szpiku kostnego, skóry i przewodu pokarmowego. Największe jego ilości zawiera wątróbka, mięso, szpinak i szparagi. 

9. Witamina B12 (kobalamina)

Witamina B12 uczestniczy w wielu reakcjach metabolicznych w komórkach organizmu. Ponadto wspomaga prawidłową produkcję krwinek czerwonych, a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. 

Duże ilości kobalaminy znajdują się w wątróbce, rybach, owocach morza, mleku i przetworach mlecznych.

Niedobór witamin rozpuszczalnych w wodzie 

Dobrymi źródłami większości witamin rozpuszczalnych w wodzie są produkty, które większość z nas spożywa na co dzień. Z tego względu ich niedobory są rzadko spotykane. Mogą jednak dawać uciążliwe objawy, dlatego warto je znać i być na nie wyczulonym. 

Jeżeli niedobór zostanie odpowiednio szybko uzupełniony, to najczęściej nie pozostawia po sobie trwałych konsekwencji dla zdrowia. 

Młoda kobieta przyjmująca witaminę C, D omega-3 ze szklanką wody

Przyczyny niedoboru

Niedobór witamin rozpuszczalnych w wodzie może wynikać m.in. z nieprawidłowej diety czy współistniejących chorób. Najbardziej narażone na ich wystąpienie są osoby z chorobami przewodu pokarmowego upośledzającymi wchłanianie (m.in. chorobą Crohna, celiakią) i przewlekle nadużywające alkoholu. Mogą również wystąpić u kobiet w ciąży i sportowców ze względu na zwiększone zapotrzebowanie.

Objawy niedoboru

Niedobór witamin rozpuszczalnych w wodzie może objawiać się:

  • zmęczeniem i osłabieniem;
  • zaparciami, biegunką, osłabieniem apetytu, chudnięciem;
  • suchością i łuszczeniem się skóry, zapaleniem błony śluzowej jamy ustnej, pękaniem kącików ust, zmianami skórnymi przypominającymi wysypkę, trudniejszym gojeniem się ran;
  • problemami ze snem;
  • drażliwością;
  • zaburzeniami czucia;
  • problemami z równowagą, częstszymi upadkami.

Skutki niedoboru

Osoby z niedoborem witamin rozpuszczalnych w wodzie częściej chorują, ze względu na osłabiony układ odpornościowy. Mogą mieć również problemy z pamięcią, koncentracją, częste są także wahania nastrojów, a nawet depresja. 

Ponadto niedobór witamin z grupy B i witaminy C może skutkować znacznym pogorszeniem stanu włosów i paznokci, co sprzyja ich nadmiernej kruchości i łamliwości. U kobiet w ciąży może dojść do rozwoju wad wrodzonych płodu, szczególnie wad cewy nerwowej. 

Jak zapobiegać niedoborowi witamin rozpuszczalnych w wodzie?

W zapobieganiu niedoborowi witamin rozpuszczalnych w wodzie najbardziej pomocna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a także być bogata w warzywa, owoce, źródła zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i chudego białka.

Czasem jednak zdarza się, że mimo chęci i starań, nie jesteśmy w stanie sprostać zapotrzebowaniu naszego organizmu na witaminy wyłącznie za pomocą diety. W takich sytuacjach można się wspomóc dobrej jakości suplementami diety. Takim produktem jest np. preparat Bodymax Plus.

Zawiera on ważne witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B, witaminę C), a także szereg minerałów (m.in. magnez, żelazo, cynk). Produkt jest również wzbogacony o standaryzowany wyciąg z żeń-szenia. Dzięki czemu wesprze pamięć, koncentrację i przyczyni się do zwiększenia poziomu energii na co dzień.

Bibliografia:

  • Office of Dietary Supplements – Vitamin C [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/, 2021 r.
  • Office of Dietary Supplements – Thiamin [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/#h3, 2020 r.
  • Office of Dietary Supplements – Riboflavin [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/#h7, 2020 r.
  • Office of Dietary Supplements – Niacin [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/#h8, 2022 r.
  • Office of Dietary Supplements – Pantothenic Acid [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/PantothenicAcid-HealthProfessional/#h6, 2020 r.
  • Office of Dietary Supplements – Vitamin B6 [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/#h3, 2023 r.
  • Office of Dietary Supplements – Biotin [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/#h7, 2020 r.
  • Office of Dietary Supplements – Folate [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/#h7, 2016 r.
  • Office of Dietary Supplements – Vitamin B12 [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/#h3, 2017 r.
  • Heitz D., Symptoms of Vitamin B Deficiencies [na:] „Healthline”, https://www.healthline.com/health/symptoms-of-vitamin-b-deficiency#vitamin-b-12, 25 czerwca 2023 r.