Witamina C pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Jest antyoksydantem, który m.in. wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, Wpływa również na kondycję skóry oraz kości. Jakie jeszcze właściwości ma witamina C? Jakie są najlepsze źródła witaminy C i czym może skutkować jej niedobór? O tym w artykule!

Spis treści:

  1. Czym jest witamina C?
  2. Właściwości witaminy C
    1. Witamina C na odporność
    2. Witamina C na zmęczenie i stres
    3. Witamina C na pamięć
    4. Witamina C na kości
    5. Witamina C na układ krwionośny
    6. Witamina C na skórę
  3. Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę C?
  4. Źródła witaminy C
    1. Produkty bogate w witaminę C
    2. Najbogatsze źródła witaminy C
  5. Niedobór witaminy C
    1. Przyczyny niedoboru witaminy C
    2. Objawy niedoboru witaminy C
    3. Skutki niedoboru witaminy C
  6. Nadmiar witaminy C
    1. Przyczyny nadmiaru witaminy C
    2. Objawy nadmiaru witaminy C
    3. Skutki nadmiaru witaminy C

Czym jest witamina C?

Witamina C, znana powszechnie jako kwas askorbinowy, to organiczny związek chemiczny, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania większości organizmów żywych.

Jest bardzo powszechny w przyrodzie, dlatego dobrymi źródłami witaminy C jest wiele produktów, które chętnie spożywamy na co dzień. Jej niedobory prowadzą do pojawienia się m.in. problemów z zębami, mięśniami, stawami i skórą.[1]

Właściwości witaminy C

Do najważniejszych właściwości witaminy C należy jej działanie antyoksydacyjne. Neutralizuje ona reaktywne formy tlenu, hamuje utlenienie lipidów, białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych. Bierze udział w procesach regeneracji innych przeciwutleniaczy – witaminy E i beta-karotenu – z ich postaci rodnikowych. Jej obecność jest zatem konieczna w każdej żywej komórce naszego organizmu.

Spośród innych istotnych funkcji witaminy C wymienia się m.in. wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, skóry i naczyń krwionośnych[2]. Jest ona także ważna dla odpowiedniego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego.

Wśród właściwości witaminy C wymienia się m.in,:

  • wpływ antyoksydacyjny, unieszkodliwiający wolne rodniki;
  • uczestniczenie w syntezie kolagenu, dzięki czemu wpływa m.in. na jędrność i elastyczność skóry czy procesy gojenia ran, a także prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych;
  • uczestniczenie w syntezie hormonów steroidowych, adrenaliny;
  • wspieranie utrzymywania elastyczności skóry;
  • wspieranie funkcjonowania układu; odpornościowego, także w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich;
  • wpływ na wchłanianie wapnia i żelaza niehemowego ze źródeł roślinnych;
  • pomoc w utrzymywaniu prawidłowej funkcji kości i stawów;
  • przyczynianie się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego;
  • przyczynianie się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych;
  • łagodzenie zmęczenia i stresu;
  • pośrednio – wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Witamina C na odporność

Witamina C wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. W warunkach in vitro potwierdzono, że witamina C ma zdolność stymulowania produkcji krwinek białych (limfocytów T i B), które stanowią główny element organizmu w walce z infekcjami.

Dodatkowo wspomaga funkcjonowanie komórek żernych: makrofagów i neutrofili. Komórki te mają zdolność akumulacji witaminy C w stężeniu wielokrotnie przewyższającym stężenie witaminy C w osoczu. Wpływ witaminy C na odporność przejawia się również poprzez regulację wydzielania cytokin prozapalnych, dzięki czemu uczestniczy ona w modyfikowaniu procesów zapalnych w organizmie.

Odpowiedni poziom witaminy C wspiera również prawidłowy przebieg gojenia się ran dzięki pobudzaniu syntezy kolagenu w skórze i właściwościom antyoksydacyjnym, chroniącym przed wolnymi rodnikami[3].

Witamina C na zmęczenie i stres

Obok właściwości wspierających odporność, witamina C może przyczyniać się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i obniżenia poziomu stresu. Niedobór witaminy C wyraźnie wpływa na pogorszenie samopoczucia fizycznego.

Witamina C może również przyczyniać się do poprawy jakości naszego snu. Zwiększając jej spożycie, można potencjalnie wydłużyć czas snu, zmniejszyć zaburzenia snu, złagodzić zaburzenia ruchowe i zmniejszyć niebezpieczne skutki bezdechu sennego[4].

Warto wybierać sprawdzone preparaty dobrej jakości, np. Bodymax Świeży Umysł, zawierający m.in. witaminę C. Suplement wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia.

Witamina C na pamięć

Witamina C jest kluczowa dla prawidłowej pracy mózgu i zachowania funkcji poznawczych. W ośrodkowym układzie nerwowym pełni ona wiele ważnych ról, m.in. uczestniczy w syntezie osłonek mielinowych neuronów i hormonów białkowych.

Wśród właściwości witaminy C wymienia się także regulację dojrzewania komórek nerwowych i produkcji neuroprzekaźników. Niektóre badania wskazują również na pozytywną zależność pomiędzy utrzymywaniem odpowiedniego poziomu witaminy C a zdolnością do pełnego zapamiętywania, koncentracji i uczenia się czy logicznego rozumowania[5].

Więcej o witaminach na lepszy sen, dowiesz się z tego artykułu.

Witamina C na kości

Wśród właściwości witaminy C wymienia się również jej udział w prawidłowym funkcjonowaniu kości i zębów[6]. Jest niezbędna w procesie syntezy kolagenu, który stanowi ok. 30-40 proc. masy kości i jest jej pewnego rodzaju stelażem.

Dodatkowo reguluje pracę komórek kostnych, uczestniczących w procesach tworzenia i resorpcji kości[7]. Jest ona również popularna wśród sportowców, ponieważ dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym wspiera regenerację po treningu.

Witamina C na układ krwionośny

Na co jeszcze działa witamina C? Ze względu na to, że uczestniczy ona w syntezie kolagenu, pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naczyń krwionośnych.

Kolagen jest bowiem podstawowym elementem strukturalnym naczyń, nadaje im wytrzymałość i elastyczność. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie komórek śródbłonka oraz chroni je, wymiatając wolne rodniki[8].

Witamina C na skórę

Witamina C wspiera prawidłowe funkcjonowanie skóry na wiele sposobów. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym przyczynia się do ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV. Poprzez uczestniczenie w syntezie kolagenu dba o jej prawidłową wytrzymałość i sprężystość.

Wśród właściwości witaminy C na skórę wymienia się również hamowanie aktywności enzymu tyrozynazy, co przyczynia się do redukcji syntezy melaniny i do ochrony przed przebarwieniami[9]. Kosmetycznie stosowana jest jako składnik o działaniu rozjaśniającym.

Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę C?

Dzienne zapotrzebowania na witaminę C zależy od wielu czynników. Wymienia się tu: wiek, płeć i stan fizjologiczny (np. stan zdrowia). Większe zapotrzebowanie dotyczy kobiet w ciąży i karmiących.

Poziom zalecanego spożycia (RDA) w zależności od płci i wieku wygląda następująco:

Wiek (lata)Zapotrzebowanie kobiety (mg wit C/dobę)Zapotrzebowanie mężczyźni (mg wit C/ dobę)
1-34040
4-95050
10-125050
13-186575
>187590
ciężarne <19 lat80
ciężarne >=19 lat85
karmiące piersią <19 lat115
karmiące piersią >=19 lat120
Tabela nr 1. Zalecane dzienne spożycia (RDA) w zależności od płci i wieku. Opracowanie własne na podstawie: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf dostęp: sierpień 2023

Źródła witaminy C

Źródłami witaminy C jest wiele powszechnie spożywanych przez człowieka warzyw i owoców. Według zaleceń WHO[10] dorosła osoba powinna każdego dnia dostarczać organizmowi 5 porcji (2,5 szklanki) warzyw i 4 porcje (2 szklanki) owoców. Taka ilość pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Produkty bogate w witaminę C (pomarańcze, kiwi, papryka)

Produkty bogate w witaminę C

Do produktów bogatych w witaminę C zalicza się m.in.:

  • zieloną i czerwoną paprykę;
  • cytrusy, w szczególności pomarańcze i grejpfruty;
  • kiwi;
  • ziemniaki;
  • pomidory;
  • brokuły;
  • kalafior;
  • brukselki;
  • truskawki;
  • zielony groszek[11].

Pamiętajmy, aby w naszym codziennym jadłospisie nie zabrakło porcji warzyw i owoców, bogatych w tę witaminę.

Najbogatsze źródła witaminy C

Najbogatszym źródłem witaminy C okazuje się czerwona papryka – zawiera jej aż 114 mg w 100 gramach. Oznacza to, że zjadając jedną paprykę, ważącą ok. 200 g, dostarczamy organizmowi ponad dwukrotnie więcej tej witaminy, niż wynosi jej dzienne zapotrzebowanie[12].

Niedobór witaminy C

Niedobór witaminy C objawia się licznymi problemami ze strony m.in. skóry, kości i zębów, a także układu krwionośnego.

Przyczyny niedoboru witaminy C

Główną przyczyną niedoboru witaminy C jest niedożywienie, które może wynikać z bardzo wielu czynników. Szczególnie narażone są małe dzieci, żywione wyłącznie mlekiem krowim, a także osoby starsze, których dieta w wyniku zmniejszonego apetytu często jest mało urozmaicona[13].

Dodatkowo niedobory witaminy C częściej pojawiają się u osób uzależnionych od alkoholu czy zmagających się z chorobami zapalnymi jelit. W obu przypadkach przez nieprawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy, proces wchłaniania witaminy C z pokarmu jest zaburzony.

Objawy niedoboru witaminy C

Wśród objawów niedoboru witaminy C wymienia się m.in. zmęczenie, stan zapalny dziąseł, wypadanie zębów, suchość skóry, zwiększona skłonność do tworzenia siniaków, niedokrwistość, skłonność do krwawień, a także problemy z gojeniem ran.

Ze względu na fakt, że jedną z kluczowych funkcji witaminy C jest uczestniczenie w produkcji kolagenu, większość tych symptomów jest wynikiem właśnie zaburzonego przebiegu tego procesu.

Jeżeli niedobór tej witaminy nie zostanie odpowiednio wcześnie uzupełniony, objawy postępują – może pojawić się żółtaczka, obrzęki, zaburzenia oddawania moczu, gorączka i neuropatia[14].

Skutki niedoboru witaminy C

Do najczęstszych skutków niedoboru witaminy C zalicza się m.in. szkorbut, wypadanie zębów i zmiany w układzie kostnym, które często wymagają interwencji chirurgicznej. Dotyczy to w szczególności dzieci w okresie intensywnego wzrostu, zwykle w wieku przedszkolnym lub szkolnym. Pozostałe objawy zazwyczaj mijają po kilku tygodniach od włączenia odpowiedniej suplementacji[15].

Nadmiar witaminy C

Nadmiar witaminy C jest sytuacją, w której poziom dostarczanej witaminy znacznie przekracza dzienne zapotrzebowanie. W jej przebiegu dominują uciążliwe objawy ze strony przewodu pokarmowego. Nadmiar witaminy C jest mniej groźny niż jej niedobór, jednak wciąż może nieść ze sobą trwałe skutki dla zdrowia.

Przyczyny nadmiaru witaminy C

Najważniejszą przyczyną nadmiaru witaminy C w organizmie jest jej niewłaściwa, nadmierna suplementacja. Warto pamiętać, że bardzo rzadko pojawia się u osób przyjmujących witaminę C wyłącznie z dietą, bądź suplementujących ją zgodnie z zaleceniami.

Maksymalne dzienne spożycie witaminy C wynosi 2000 mg dziennie. Objawy nadmiaru pojawiają się zazwyczaj u osób, które przez dłuższy czas przyjmują wielokrotność tej dawki[16].

Objawy nadmiaru witaminy C

Głównymi objawami nadmiaru witaminy C w organizmie są biegunki, bóle brzucha, nudności i wymioty. Wynika to z faktu, że organizm nie jest w stanie wchłonąć całej przyjętej dawki tej witaminy, przez co pozostaje ona w postaci niezmienionej w przewodzie pokarmowym. Witamina C jest słabym kwasem, więc w nadmiarze działa drażniąco na jelita, wywołując uciążliwe dolegliwości.

Skutki nadmiaru witaminy C

Długotrwałe, nadmierne spożywanie lub suplementacja witaminy C niekiedy może zwiększać ryzyko kamicy nerkowej i przyczyniać się do zmian sercowo-naczyniowych, szczególnie u kobiet po menopauzie. Dodatkowo u osób z hemochromatozą – wrodzonym zaburzeniem wchłaniania żelaza – może wywoływać trwałe zmiany narządowe[17].

Bibliografia:

[1] Maxfield L., Crane J.S., Vitamin C Deficiency [na:] „Nih.gov”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493187/, 12 października 2022 r., dostęp 29 sierpnia 2023 r.‌

[2] Janda1 K., Kasprzak2 M., Wolska1 J., Stachowska E., Witamina C -budowa, właściwości, funkcje i występowanie Vitamin C -structure, properties, occurrence and functions, „Pom J Life Sci” t. 61 (2015), https://www.liposhell.pl/images/pdf/2._Janda_K._et_al._2015.pdf.

[3] Carr A.C., Maggini S., Vitamin C and Immune Function, „Nutrients” t. 9 nr 11 (2017), DOI: https://doi.org/10.3390/nu9111211, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/.

[4] Otocka-Kmiecik A, Król A. The Role of Vitamin C in Two Distinct Physiological States: Physical Activity and Sleep. Nutrients. 2020;12(12):3908. Published 2020 Dec 21. doi:10.3390/nu12123908

[5] Nikolaj Travica, Ried K., Sali A., i in., Plasma Vitamin C Concentrations and Cognitive Function: A Cross-Sectional Study, „Frontiers in Aging Neuroscience” t. 11 (2019), DOI: https://doi.org/10.3389/fnagi.2019.00072, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6454201/.

[6] Janda1 K., Kasprzak2 M., Wolska1 J., Stachowska E.,op.cit.

[7] Chin K.-Y., Soelaiman Ima-Nirwana, Vitamin C and Bone Health: Evidence from Cell, Animal and Human Studies, „Current Drug Targets” t. 19 nr 5 (2018), DOI: https://doi.org/10.2174/1389450116666150907100838, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26343111/.‌

[8] May J.M., Harrison F.E., Role of vitamin C in the function of the vascular endothelium., „Antioxidants & Redox Signaling” t. 19 nr 17 (2013), DOI: https://doi.org/10.1089/ars.2013.5205, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3869438/.

[9] Witamina C rola i znaczenie dla organizmu Agnieszka Kantorska Praca poglądowa w ramach specjalizacji z farmacji aptecznej Kierownik specjalizacji-dr n. farm. Hanna Jankowiak-Gracz, https://www.woia.pl/dat/attach/921_witamina-c-rola-i-znaczenie—praca-specjalizacja-apteczna-agnieszka-kantorska.pdf.

[10] World Health Organization, Healthy diet, 2019 r., https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/325828/EMROPUB_2019_en_23536.pdf.

[11] Office of Dietary Supplements – Vitamin C [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/, 2020 r., dostęp 29 sierpnia 2023 r.‌

[12] Op. cit.

[13] Maxfield L., Crane J.S., Vitamin C Deficiency [na:] „Nih.gov”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493187/, 12 października 2022 r., dostęp 29 sierpnia 2023 r.

[14] Ibidem

[15] Ibidem

[16] Office of Dietary Supplements – Vitamin C [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/, 2020 r., dostęp 29 sierpnia 2023 r.

[17] Hemochromatosis and Vitamin C | Annals of Internal Medicine [na:] „Annals of Internal Medicine”, https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/0003-4819-131-6-199909210-00022, 2021 r., dostęp 29 sierpnia 2023 r.