Źródła witaminy A (jaja, ser, papryka, brokuły)

Witamina A – najważniejsze funkcje i właściwości

Witamina A jest niezwykle istotna dla organizmu człowieka. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie m.in. wzroku, skóry czy kości. Jakie źródła witaminy A mają jej najwięcej? Jakie wykazuje właściwości i ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę A? Wyjaśniamy to w poniższym artykule!

Czytaj więcej
Źródła witaminy E (migdały, orzechy laskowe, brokuły)

Witamina E – jaką pełni rolę w organizmie człowieka?

Odpowiedni poziom witaminy E w organizmie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych komórek i tkanek. Pełni ona niezwykle istotne funkcje, a jej niedobory mogą skutkować poważnymi konsekwencjami dla zdrowia. Jakie znamy właściwości witaminy E? Gdzie witaminy E jest najwięcej i w jakich produktach warto jej szukać? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
Źródła witaminy B12 (czerwone mięso, ryby i jajka)

Witamina B12 – na co pomaga i gdzie można ją znaleźć?

Witamina B12 (zwana także kobalaminą) jest jedną z witamin z grupy B. Pełni w organizmie wiele kluczowych funkcji. Jako składnik enzymów jest obecna niemal w każdej jego komórce. Jakie są jej właściwości? Które źródła witaminy B12 są najlepsze? Na co pomaga witamina B12? Odpowiadamy w artykule!

Czytaj więcej
Źródła witaminy B5

Kwas pantotenowy – właściwości i działanie witaminy B5

Kwas pantotenowy i witamina B5 są różnymi nazwami na ten sam związek chemiczny, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Co to jest kwas pantotenowy i gdzie występuje witamina B5? W jakich produktach jest go najwięcej? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
Źródła selenu (jajka, filet z indyka i kasza gryczana)

Selen na odporność – właściwości, zapotrzebowanie i źródła mikroelementu

Selen to pierwiastek, który jest niezwykle istotny dla naszego zdrowia i dobrej kondycji. Ma szereg ważnych właściwości, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie różnych struktur ludzkiego organizmu. Jakie produkty zawierają selen? Jak zauważyć jego niedobory i gdzie znaleźć selen? Podpowiadamy!

Czytaj więcej
Źródła witaminy B9 (wątróbka, jaja i warzywa strączkowe)

Kwas foliowy – jakie funkcje pełni witamina B9 w organizmie?

Kwas foliowy, nazywany witaminą B9, ma kluczowe znaczenie dla ludzkiego organizmu. Najczęściej o jego funkcjach i działaniu mówi się w kontekście kobiet planujących ciążę lub spodziewających się dziecka. Jakie właściwości ma kwas foliowy? Jakie jest dziennie zapotrzebowanie na witaminę B9? O tym w artykule!

Czytaj więcej
Źródła witaminy B1 (kasza, orzechy i kiełki zbóż)

Witamina B1 (tiamina) – co to jest i jakie funkcje pełni w organizmie

Witamina B1, inaczej tiamina, ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu krążenia człowieka. Odgrywa również kluczową rolę w procesach metabolicznych, m.in. jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu glukozy. Jakie jeszcze właściwości ma witamina B1? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
Źródła witaminy B2 (orzechy i zielone warzywa liściaste)

Cenna dla zdrowia witamina B2 – jakie właściwości ma ryboflawina?

Ryboflawina, znana także jako witamina B2, jest jednym ze związków zaklasyfikowanych do grupy witamin B. Ma ona bardzo istotne znaczenie dla zdrowia człowieka, wpływając nie tylko na jego ogólną kondycję, ale również na nastrój i wygląd zewnętrzny. Czym skutkuje niedobór ryboflawiny? Gdzie znaleźć witaminę B2? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
Źródła witaminy B3 (mięso, ryby i pomidory)

Niacyna na stres – poznaj właściwości witaminy B3

Witamina B3, zwana również niacyną, to witamina z grupy B, która jest obecna niemal w każdej komórce organizmu. Odpowiada m.in. za prawidłowy przebieg wielu procesów metabolicznych w skórze i układzie nerwowym. Jakie są inne właściwości witaminy B3? Gdzie występuje i jakie są skutki jej niedoboru? Wyjaśniamy w poniższym artykule!

Czytaj więcej