Witamina B3, zwana również niacyną, to witamina z grupy B, która jest obecna niemal w każdej komórce organizmu. Odpowiada m.in. za prawidłowy przebieg wielu procesów metabolicznych w skórze i układzie nerwowym. Jakie są inne właściwości witaminy B3? Gdzie występuje i jakie są skutki jej niedoboru? Wyjaśniamy w poniższym artykule!
Spis treści:
- Co to jest niacyna?
- Właściwości witaminy B3
- Zapotrzebowanie na niacynę
- Gdzie występuje witamina B3?
- Niedobór witaminy B3
- Nadmiar niacyny
Co to jest niacyna?
Witamina B3, niacyna i witamina PP to wspólne nazwy na grupę dwóch rozpuszczalnych w wodzie substancji – kwasu nikotynowego i nikotynamidu.
Niacyna pełni w organizmie człowieka funkcję prekursora dla dwóch koenzymów: NAD i NADP, które biorą udział w ponad 50 reakcjach utleniania oraz redukcji. Tym samym obecność niacyny jest niezbędna dla wielu procesów – zarówno katabolicznych (m.in. glikoliza i oddychanie komórkowe) jak i anabolicznych (biosynteza lipidów).
Jej niedobór wywołuje pelagrę, której charakterystycznym objawem są zmiany skórne, światłowrażliwe zapalenie skóry, a także problemy ze strony układu pokarmowego i nerwowego: bolesność ust oraz języka, wymioty, biegunka, w ostrych przypadkach także depresja czy demencja.
Stąd też pochodzi nazwa – witamina PP, ponieważ w przeszłości nazywano ją czynnikiem przeciwpelagrycznym (ang. Pellagra Preventive factor)[1].
Właściwości witaminy B3
Witamina B3 wykazuje szereg cennych właściwości, m.in.:
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego;
- jest składnikiem licznych enzymów i uczestniczy w przebiegu wielu procesów metabolicznych, w tym przemian węglowodanów, białek i tłuszczy;
- uczestniczy w ekspresji genów, procesach naprawy DNA, a także przekazywaniu sygnałów w obrębie komórek i między komórkami;
- pomaga utrzymać prawidłowy stan skóry i błon śluzowych;
- wykazuje właściwości przeciwzapalne;
- wpływa na obniżenie cholesterolu i triglicerydów we krwi[2].
Witamina B3 a działanie przeciwzapalne
Wśród właściwości witaminy B3 ważne miejsce zajmują jej cechy przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Odpowiedni poziom tej witaminy przyczynia się do ograniczenia produkcji cytokin prozapalnych przez komórki układu odpornościowego.
Dodatkowo dzięki właściwościom przeciwutleniającym osłabia stres oksydacyjny po ekspozycji układu immunologicznego na antygeny bakteryjne[3].
Witamina B3 na stres
Swoje działanie niacyna wykazuje także w obrębie ośrodkowego układu nerwowego. Jest istotnym elementem wspierającym prawidłowy jego rozwój w okresie prenatalnym. Ma również neuroprotekcyjne właściwości – witamina B3 przyczynia się do wzrostu odporności neuronów na szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych.
To wszystko sprawia, że utrzymywanie odpowiedniego poziomu niacyny w organizmie przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu na stres[4].
Witamina B3 na mózg
Witamina B3, dzięki uczestniczeniu w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, ma również znaczenie we wspieraniu funkcji mózgu. Wspomaga m.in. pamięć, koncentrację, procesy myślenia i mówienia[5].
Przeczytaj również: Co jest dobre na pamięć i koncentrację? 5 skutecznych sposobów
Niacyna na skórę
Niacyna pełni również bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu skóry. Wynika to z jej udziału w licznych procesach zachodzących w skórze.
Witamina B3 wspiera prawidłowe funkcjonowanie bariery naskórkowej, przyczyniając się do ograniczenia transepidermalnej utraty wody i tym samym do zwiększenia nawilżenia skóry oraz utrzymania prawidłowego tempa różnicowania się komórek i odnowy naskórka[6]. Ponadto wspomaga syntezę kolagenu i innych elementów budulcowych skóry.
Zapotrzebowanie na niacynę
Rekomendowane dzienne spożycie niacyny (witaminy B3) dla populacji w Polsce, oszacowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH) wygląda następująco:
- niemowlęta (0-12 miesięcy) – 2-5 mg dziennie;
- dzieci 1-3 lata – 6 mg dziennie;
- dzieci 4-6 lata – 8 mg dziennie;
- dzieci 7-12 lat –12 mg dziennie
- młodzież powyżej 12 r.ż. i dorośli: 14 mg dziennie dla dziewczynek i kobiet oraz 16 mg dziennie dla chłopców i mężczyzn;
- kobiety w ciąży – 18 mg dziennie
- kobiety karmiące piersią – 17 mg[7].
Zapotrzebowanie na witaminę B3 zmienia się zatem w zależności od wieku, a u dorosłych również od płci. Więcej jej potrzebują również kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Gdzie występuje witamina B3?
Głównymi źródłami witaminy B3 (niacyny) są produkty mięsne, w szczególności drób, cielęcina, wątroba, mleko, przetwory mleczne, owoce morza i ryby. Innym jej źródłem są produkty roślinne, m.in. warzywa i owoce (np. pomidory, bataty, marchew, kukurydza), orzechy, zboża i wyroby pełnoziarniste.
Jednak jest ona z nich przyswajana jedynie w ograniczonej ilości. Stopień wykorzystania witaminy B3 z produktów roślinnych szacuje się na ok. 25%. Dlatego przyjmuje się, że lepszym wyborem dla biodostępności i uzupełniania niedoborów tej witaminy są produkty zwierzęce[8].
Ok. 2% witaminy B3 jest otrzymywane na drodze endogennej, wielostopniowej syntezy, zachodzącej przede wszystkim w wątrobie.
Niedobór witaminy B3
Niedobór witaminy B3 (niacyny) może skutkować rozwojem pelagry, zwanej także rumieniem lombardzkim. Jej przyczyną najczęściej jest niedożywienie, które może wynikać m.in. z chorób upośledzających wchłanianie składników pokarmowych (np. choroba Crohna) bądź z uzależnienia od alkoholu. Pelagra objawia się zapaleniem skóry, jej zaczerwienieniem i pogrubieniem w szczególności w okolicy szyi i obojczyków.
Dodatkowo mogą pojawić się inne symptomy, takie jak zapalenie języka, utrata włosów, biegunka, zaburzenia świadomości, zmiana w zachowaniu czy pogorszenie pamięci i koncentracji. W leczeniu stosuje się odpowiednio dobraną suplementację witaminy B3[9].
Nadmiar niacyny
Przedawkowanie witaminy B3 (niacyny) obserwuje się rzadko, jednak może się pojawić przy suplementacji tej witaminy w zbyt dużych dawkach. Może być również skutkiem ubocznym przyjmowania niacyny w celu obniżenia poziomu lipidów we krwi. Charakterystycznym objawem toksyczności niacyny jest intensywne zaczerwienienie skóry, które pojawia się zazwyczaj po ok. 30-60 minutach. Dodatkowo może dojść do zaburzeń czynności wątroby, nudności, wymiotów, żółtaczki i zmęczenia[10].
Bibliografia:
[1] Djadjo S., Bajaj T., Niacin [na:] „Nih.gov”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541036/, 20 marca 2023 r., dostęp 29 sierpnia 2023 r.
[2] Ibidem
[3] Lappas M., Permezel M., The anti-inflammatory and antioxidative effects of nicotinamide, a vitamin B3 derivative, are elicited by FoxO3 in human gestational tissues: implications for preterm birth, „Journal of Nutritional Biochemistry” t. 22 nr 12 (2011), DOI: https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2010.10.009, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21414766/.
[4] Gasperi V., Matteo Sibilano, Savini I., Maria Valeria Catani, Niacin in the Central Nervous System: An Update of Biological Aspects and Clinical Applications, „International Journal of Molecular Sciences” t. 20 nr 4 (2019), DOI: https://doi.org/10.3390/ijms20040974 , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30813414/
[5] Gasperi V., Matteo Sibilano, Savini I., Maria Valeria Catani, op.cit.
[6] Gehring W., Nicotinic acid/niacinamide and the skin, „Journal of Cosmetic Dermatology” t. 3 nr 2 (2004), DOI: https://doi.org/10.1111/j.1473-2130.2004.00115.x, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17147561
[7] Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (Vol. 83). Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020 r. Normy żywienia dla populacji Polski, https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web
[8] Djadjo S., Bajaj T., Niacin [na:] „Nih.gov”, op. cit.
[9] Ibidem
[10] Habibe M.N., Kellar J.Z., Niacin Toxicity [na:] „Nih.gov”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559137/, 25 lipca 2023 r., dostęp 29 sierpnia 2023 r.