Witamina A jest niezwykle istotna dla organizmu człowieka. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie m.in. wzroku, skóry czy kości. Jakie źródła witaminy A mają jej najwięcej? Jakie wykazuje właściwości i ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę A? Wyjaśniamy to w poniższym artykule!

Co to jest witamina A?

Witamina A jest to wspólna nazwa na grupę podobnych w budowie i funkcji w organizmie związków chemicznych. Zalicza się do nich przede wszystkim retinol, retinal i kwas retinowy. Ten ostatni jest najaktywniejszą formą witaminy A. Organizm człowieka nie ma możliwości ich syntezy, dlatego muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem[1].

Ważną grupą związków są również karotenoidy, będące prekursorami witaminy A. Prekursory są związkami, z których witamina ta jest syntetyzowana w organizmie. Najważniejszym karotenoidem jest beta-karoten, obecny w wielu warzywach i owocach[2].

Właściwości witaminy A

Witamina A pełni w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji. Wspiera procesy widzenia, wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego i skóry. Ponadto działanie witaminy A obejmuje także włosy, paznokcie, układ kostny i hormonalny.

Witamina A na wzrok

Jedną z najważniejszych i jednocześnie najlepiej poznanych funkcji witaminy A jest jej udział w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Uczestniczy ona w procesie widzenia. Ma szczególne znaczenia dla funkcjonowania siatkówki oka, a dokładnie pręcików – światłoczułych receptorów odpowiedzialnych za postrzeganie kształtów i ruchu przedmiotów, ważnych dla prawidłowego widzenia przy słabym oświetleniu i po zmroku[3].

To dlatego niedobory witaminy A wiążą się z powstaniem tzw. kurzej ślepoty, czyli niezdolności do widzenia po zmroku. Wśród innych funkcji witaminy A dla prawidłowego funkcjonowania wzroku wymienia się zapewnienie prawidłowej budowy nabłonka oka oraz właściwego nawilżenia oczu. To dlatego niedobory witamina A manifestują się m.in. wysychaniem spojówek i rogówek czy rogowaceniem wierzchnich warstw oka.

Witamina A na odporność

Niezwykle ważną rolą witaminy A jest jej wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Wspiera ona prawidłową funkcję grasicy – narządu, w którym do okresu nastoletniego zachodzi dojrzewanie i różnicowanie limfocytów T[4].

Ponadto witamina A wspomaga produkcję przeciwciał i podziałów komórek odpornościowych w szpiku kostnym oraz w śledzionie[5]. Jest również niezbędna w procesie dojrzewania i różnicowania wielu komórek układu immunologicznego: limfocytów, monocytów, neutrofili, eozynofili i bazofili. Niedobór witaminy A osłabia m.in. aktywność neutrofili, przy jednoczesnej ich prawidłowej liczbie. Witamina A wpływa także na wzrost liczby komórek Langerhansa w skórze, wzmacniając odporność organizmu na infekcje skórne.

Witamina A na skórę, włosy i paznokcie

Efekty działania witaminy A są widoczne również w obszarze skóry i jej przydatków. Witamina ta wspiera prawidłowe różnicowanie się komórek naskórka, odpowiada za prawidłowy proces keratynizacji naskórka i wspomaga funkcje barierowe skóry[6].

Bierze również udział w prawidłowym przebiegu cyklu wzrostu włosa i przyczynia się do zwiększenia wytrzymałości płytki paznokciowej[7].

Witamina A jako antyoksydant

Witamina A bywa niekiedy nazywana antyoksydantem. To częściowa prawda. Działanie antyoksydacyjne jest charakterystyczne dla pro-witaminy A czyli beta-karotenu. Sama witamina A jest „pośrednim” przeciwutleniaczem, którego funkcją jest regulacja transkrypcji wielu genów zaangażowanych w procesy antyoksydacyjne naszego organizmu.

Jest to niezwykle ważne działanie, ponieważ wolne rodniki są przyczyną uszkodzeń lipidów i białek budujących m.in. błony komórkowe, a niekiedy także DNA, co może prowadzić do mutacji i rozwoju nowotworu.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A zależy m.in. od wieku i płci. Z tego względu waha się od 400 mcg do nawet 1300 mcg na dobę.

Jaka dawka witaminy A będzie odpowiednia dla poszczególnych grup wiekowych? Przedstawia się to następująco:

  • 400 mcg dla niemowląt do 6 miesiąca życia;
  • 500 mcg dla niemowląt do ukończenia 1. roku życia;
  • 300 mcg dla dzieci w wieku 1-3 lat;
  • 400 mcg dla dzieci w wieku 4-8 lat;
  • 600 mcg dla dzieci w wieku 9-13 lat;
  • 900 mcg dla chłopców i mężczyzn oraz 700 mcg dla dziewczynek i kobiet powyżej 14 roku życia;
  • 770 mcg dla kobiet w ciąży;
  • 1300 mcg dla kobiet karmiących piersią[8].

Osoby, które są zdrowie i na co dzień stosują odpowiednio zbilansowaną dietę, zazwyczaj dostarczają odpowiednią ilość witaminy A wraz z pożywieniem. Dodatkowa suplementacja jest więc w ich przypadku najprawdopodobniej zbędna.

Problem może się pojawić np. u osób starszych, które przez przewlekłe choroby bądź zmniejszenie apetytu mogą mieć problem z dostarczaniem wystarczającej ilości składników odżywczych.

W takich sytuacjach pomocna może się okazać dodatkowa suplementacja dobrej jakości preparatami. Pomogą one uzupełnić dietę tak, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i inne związki.

Jednym z takich produktów jest multiwitamina Bodymax Plus. Obok witaminy A zawiera także potrzebne witaminy i minerały, m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, C, E, magnez, żelazo, jod i cynk.

Ponadto zmniejszenie apetytu, sprzyjające niedoborom witaminy A może wystąpić również u najmłodszych. W ich przypadku podać można multiwitaminę dla dzieci Bodymax Bodymisie. Żelki zawierają nie tylko witaminę A, ale także te z grupy B oraz C, D i E.

Źródła witaminy A

Do źródeł witaminy A w diecie zalicza się m.in. wątróbkę, jaja, ryby, przetwory mleczne, wiele warzyw i owoców. Znaleźć ją można przykładowo w szpinaku, słodkich ziemniakach, marchwi, papryce czerwonej czy w pomidorach[9].

Organizm jest w stanie przyswoić z pożywienia od 75 do nawet 100 proc. witaminy A w postaci retinolu, natomiast od 10 do 30 proc. w postaci beta-karotenu[10].

Wynika z tego zatem, że witamina A pochodzenia roślinnego (beta-karoten) jest gorzej przyswajalna w porównaniu do jej zwierzęcej formy (retinolu). Obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie) jest w stanie do pewnego stopnia zwiększyć dostępność witaminy A pokarmów roślinnych[11].

Gdzie jest najwięcej witaminy A?

Zdecydowanie najwięcej witaminy A znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego: wątróbce, tłustych rybach, jajach i przetworach mlecznych. W roślinnych źródłach witaminy A znajduje się jej o wiele mniej. Przykładowo w 100 gramach wątróbki znajduje się 4970 mcg witaminy A.

Z kolei w szpinaku, jednym z najbogatszych roślinnych źródeł witaminy A, w 100 gramach znajduje się jej zaledwie 283 mcg. Jest to prawie 18 razy mniej niż w wątróbce!

Biorąc dodatkowo pod uwagę gorszą przyswajalność witaminy A pochodzenia roślinnego, warto wybierać jej źródła zwierzęce bądź pomyśleć nad dodatkową suplementacją.

Niedobór witaminy A

Witamina A to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, dzięki czemu ulega magazynowaniu w tkance tłuszczowej. W momentach zbyt niskiej jej podaży wraz z pokarmem jest ona z niej uwalniana, dzięki czemu rzadko dochodzi do jej niedoborów. Jeśli się pojawiają, zazwyczaj są efektem poważnego niedożywienia bądź niektórych chorób.

Przyczyny niedoboru witaminy A

Do przyczyn niedoboru witaminy A zalicza się m.in. błędy żywieniowe oraz wiele chorób wpływających na wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego do krwi.

Wymienia się tutaj przede wszystkim:

  • alkoholizm, będący przyczyną osłabionego apetytu i upośledzonej absorpcji witaminy A;
  • mukowiscydozę, chorobę Crohna, przewlekłe zapalenie trzustki, które mogą zaburzać wchłanianie składników odżywczych;
  • stany po operacjach resekcji jelita, które zmniejszają powierzchnię wchłaniania witamin i minerałów do krwi;
  • choroby wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, które mogą ograniczać uwalnianie żółci niezbędnej do trawienia związków lipidowych, w tym witaminy A;
  • niedobór żelaza, który sprzyja niedostatecznej podaży witaminy A[12]

Objawy niedoboru witaminy A

Do objawów niedoboru witaminy A zalicza się m.in.:

  • kurzą ślepotę, czyli niewyraźne widzenie po zmierzchu;
  • suchość oczu;
  • pogrubienie spojówki i rogówki oka;
  • uszkodzenia rogówki;
  • suchość skóry i jej nadmierne rogowacenie;
  • skłonność do infekcji bakteryjnych i wirusowych dróg oddechowych;
  • osłabienie odporności;
  • upośledzenie wzrostu;
  • wypadanie włosów;
  • kruchość paznokci;
  • pogorszenie stanu cery[13].

Skutki niedoboru witaminy A

Odpowiednio wcześnie uzupełniony niedobór witaminy A zazwyczaj nie pozostawia po sobie trwałych powikłań. Czasem jednak może prowadzić do trwałego upośledzenia wzroku lub suchości rogówki i spojówek, czy nawet być przyczyną trwałej utraty widzenia[14].

Nadmiar witaminy A

Nadmiar witaminy A obserwowany jest stosunkowo rzadko. Mimo to warto wiedzieć, że witaminę tę można przedawkować, co wiąże się niekiedy z poważnymi skutkami dla zdrowia. Witamina A w nadmiarze jest najbardziej niebezpieczna dla kobiet ciężarnych, ponieważ ma właściwości teratogenne. Dlatego opcjonalna suplementacja witaminy A przez kobiety w ciąży powinna odbywać się zawsze pod nadzorem lekarza ginekologa.

Przyczyny nadmiaru witaminy A

Nadmiar witaminy A najczęściej jest efektem stosowania diety bogatej w tę witaminę w połączeniu z suplementacją[15]. Sprzyja mu przyjmowanie na raz kilku suplementów od różnych producentów, które zawierają ją w swoim składzie.

Objawy nadmiaru witaminy A

Nadmiar witaminy A może objawiać się:

  • zaczerwienieniem i podrażnieniem skóry;
  • nadmiernym łuszczeniem się skóry;
  • suchością skóry i ust;
  • zaburzenie funkcji bariery hydrolipidowej skóry;
  • zaburzeniami pigmentacji skóry;
  • wadami wrodzonymi twarzoczaszki, układu nerwowego i serca u płodu (szczególnie w dawkach przekraczających 3000 mcg na dobę);
  • demineralizacją kości;
  • hiperkalcemią;
  • bólami głowy;
  • nudnościami;
  • wymiotami;
  • niedoczynnością tarczycy;
  • zaburzeniami lipidowymi (np. hipertriglicerydemią, hipercholesterolemią);
  • podwyższeniem enzymów wątrobowych i zaburzeniami czynności wątroby[16].

Skutki nadmiaru witaminy A

Po odstawieniu preparatów z witaminą A i zastosowaniu odpowiedniej terapii większość pacjentów powraca do pełni zdrowia bez trwałych powikłań.

Z kolei bez leczenia przedawkowanie witaminy A może wiązać się z trwałymi ubytkami neurologicznymi (np. zaburzenia widzenia)[17].

Warto pamiętać, że diagnostyka niedoboru bądź nadmiaru witamin powinna opierać przede wszystkim się na badaniach laboratoryjnych, a nie wyłącznie na objawach zgłaszanych przez pacjenta. Zatem przy wystąpieniu objawów mogących sugerować nieprawidłowy poziom witaminy A w organizmie, w pierwszej kolejności należy oznaczyć jej poziom we krwi.

Bibliografia:

[1] McEldrew EP;Lopez MJ;Milstein H, Vitamin A [na:] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29493984/, 10 lipca 2023 r.‌

[2] Ibidem

[3] Office of Dietary Supplements – Vitamin A and Carotenoids [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/, 2017 r.

[4] Huang Z., Liu Y., Qi G., i in., Role of Vitamin A in the Immune System, „Journal of Clinical Medicine” t. 7 nr 9 (2018), DOI: https://doi.org/10.3390/jcm7090258, https://www.mdpi.com/2077-0383/7/9/258.‌

[5] Ibidem

[6] Ibidem

[7] VanBuren C., Everts H.B., Vitamin A in Skin and Hair: An Update, „Nutrients” t. 14 nr 14 (2022), DOI: https://doi.org/10.3390/nu14142952, https://www.mdpi.com/2072-6643/14/14/2952.‌

[8] Office of Dietary Supplements – Vitamin A and Carotenoids [na:] „Nih.gov”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/, 2017 r.

[9] Ibidem

[10] Ibidem

[11] Ibidem

[12] Johnson L.E., Vitamin A Deficiency [na:] „MSD Manual Professional Edition”, https://www.msdmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency,-dependency,-and-toxicity/vitamin-a-deficiency, listopada 2022 r.

[13] Johnson L.E., Vitamin A Deficiency [na:] „MSD Manual Professional Edition”, https://www.msdmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency,-dependency,-and-toxicity/vitamin-a-deficiency, listopada 2022 r.

[14] Ibidem

[15] Olson J.M., Muhammad Atif Ameer, Goyal A., Vitamin A Toxicity [na:] „Nih.gov”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532916/, 14 maja 2023 r.

[16] Ibidem

[17] Ibidem