Truskawki i wiśnie w mini wiaderkach z pomarańczą, limonką

Polifenole – czym są polifenole roślinne i gdzie je znaleźć?

Polifenole to związki powszechnie występujące w produktach roślinnych. Wzbudzają ogromne zainteresowanie w świecie nauki dzięki swoim wyjątkowym właściwościom i wpływie na organizm człowieka. Co to są polifenole i jakie pełnią funkcje? Jakie znamy produkty bogate w polifenole i gdzie jest ich najwięcej? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
aranżacja owoców i warzyw z góry

Składniki mineralne w organizmie człowieka

Minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu. Pełnią szereg różnorodnych funkcji, a ich niedobory zaburzają wiele procesów komórkowych i pozakomórkowych. Czym są składniki mineralne? Jakie pełnią funkcje i w jakich produktach jest ich najwięcej? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
herbata biała w filiżance z chińską suchą herbatą na drewnianym stole

Biała herbata – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Biała herbata zawiera bogactwo cennych właściwości, z których wiele jest wciąż odkrywanych. Z kolei część z nich już zdobyła uznanie naukowców. Okazuje się bowiem, że mogą one pomóc w przyszłości osobom z chorobami cywilizacyjnymi, np. cukrzycą czy schorzeniami serca. Jakie właściwości ma biała herbata? Na co działa korzystnie i czy można ją pić w ciąży? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
osoba trzymająca model serca

Jak wzmocnić serce? Dieta i porady na zdrowe serce

Serce można porównać do pompy, która działa już od wczesnych tygodni życia płodowego. Niestety wraz z wiekiem jej wydajność spada, a ryzyko chorób i problemów wzrasta. Jak wzmocnić serce domowymi sposobami? Jakie witaminy na serce warto przyjmować? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
Źródła miedzi (krewetki, mięso i orzechy)

Miedź: właściwości, źródła i zapotrzebowanie

Miedź to pierwiastek, który pełni wiele istotnych funkcji w ludzkim organizmie. Wpływa na działanie układu nerwowego i krążenia, przyczynia się do produkcji melaniny, która jest opowiedziana m.in. za kolor naszej skóry. Jakie są inne właściwości miedzi? W jakich produktach jej szukać i jak objawia się jej niedobór i nadmiar? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
Źródła jodu (krewetki, jajka i wodorosty)

Jod – właściwości, funkcje i działanie w organizmie

Od ponad 20 lat problem niedoboru jodu w Polsce spada. To zasługa m.in. wprowadzenia w 1997 roku obowiązku jodowania soli. Jakie są właściwości jodu? Dlaczego jest tak ważny dla organizmu i w jakich produktach go szukać? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
Produkty bogate w mikroelementy i makroelementy

Mikroelementy i makroelementy – czym się różnią i gdzie je znaleźć?

Organizm człowieka składa się nie tylko z wody, białek, tłuszczy czy cukrów, ale również z wielu minerałów, czyli makro- i mikroelementów. Czym dokładnie mikroelementy i makroelementy? Jakie funkcje pełnią w organizmie i ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na nie? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
Źródła cynku (wołowina, krewetki i jajka)

Działanie i właściwości cynku we wsparciu odporności

Cynk jest mikroelementem, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Działanie cynku obejmuje m.in. wspieranie układu odpornościowego, co jest niezwykle ważne w chłodnych, sprzyjających infekcjom miesiącach. Jak cynk wzmacnia odporność? Jakie są inne właściwości cynku? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej
Młoda zestresowana kobieta o blond włosach, w czasie pracy w agencji

Stres oksydacyjny – przyczyny, objawy i zapobieganie

Stres oksydacyjny jest cichym niszczycielem komórek organizmu człowieka. Jeśli utrzymuje się zbyt długo, może wywołać uszkodzenia w tkankach, a w szerszym ujęciu do rozwoju nadciśnienia tętniczego czy chorób neurodegeneracyjnych. Czym jest stres oksydacyjny? Jakie są przyczyny stresu oksydacyjnego i możliwe skutki? Wyjaśniamy!

Czytaj więcej